“For Arte Útil, failure is not a possibility. Arte Útil should be part of everyday life; it should be a daily exercise in creativity”
(Tania Bruguera, 2012)

Wat is de rol van het museum en van de kunst voor de democratie? Kan kunst de maatschappij veranderen? Het Van Abbemuseum durft vragen te stellen en nodigt het publiek actief uit om gebruik te maken van het museum en de discussie aan te gaan.

Tania Bruguera stelt ons de vraag:

hoe vertaal je dit principe naar een gebouw van steen? Bruguera kwam met liefst 29 verschillende plannen aanzetten voor de Oudbouw van het museum. Uiteindelijk werd gekozen voor het Museum of Arte Útil – een sociale kerncentrale waar een uitgebreid archief als brandstof diende voor nieuwe ideeën, projecten en acties. Het woord ‘use’ zit niet voor niets verstopt in ‘museum’.

Museum of Arte Útil
verkoper Honest Shop

Interview Femke Brandsma

“Mijn eerste werk, een schaal, stond er nog geen 24 uur toen het gekocht werd. Aan Tania Bruguera zelf nota bene! Al heel snel verkocht ik een tweede schaal, aan iemand die vaak in het museum komt. Nu knikken we nog altijd naar elkaar, alsof hij wil zeggen ‘het gaat nog steeds goed met de schaal hoor’ als we elkaar tegenkomen. Dat vind ik het mooiste aan de Honest Shop – dat trotse gevoel wanneer mensen met je spullen voorbij lopen en je kan kunt zeggen ‘dat ik heb ik gemaakt!’.

Ik krijg er ook zin van om nieuwe dingen te maken. In het begin ging het nog wel eens mis, vooral met de kleine spullen. Die werden dan meegenomen zonder te betalen. Je leert er wel van – wat verkoopt, wat niet. Het stimuleert je ondernemingszin.

De Honest Shop is net wat anders dan de gewone museumwinkel. In beide tref je producten aan gemaakt door mensenhanden; keramiek, zeefdrukken, sierraden. Ik vind het fijn dat het percentage dat je moet afdragen aan de Honest Shop eerlijker is dan in een gewone winkel. En wanneer je dan, eens in de twee weken, je envelopje met jouw omzet mag komen ophalen. Dat is zo’n fijn moment! Het is altijd een verrassing wat erin zit. Ik ben heel tevreden met wat ik verkocht heb.

De top drie van meest verkochte producten? De geluksvogeltjes vlogen echt de winkel uit. Ook de gebreide items – sjaals en knuffels – deden het goed. En de cupcakejes voor vogels – een echt winterproduct en een leuke kleinigheid voor de feestdagen.”

Essay Tania Bruguera

Reflexions on Arte Util (2012)

Download het essay hiernaast (in het Engels).

Wie, hoe vaak, wanneer?