Hello 2014!

Het museum heeft de toekomst. Ondanks versobering van de overheid maakt het museum nieuwe allianties met de maatschappij om zo een nieuw evenwicht tussen particulier initiatief, overheid en de markt te vinden. Het Van Abbemuseum blijft bruisen: een bron van activiteiten, reuring en aantrekkingskracht. Ook in 2014.

2014: het jaar van Brazilië

Een persoonlijke impressie van museumdirecteur & curator Charles Esche

2014 is het jaar van Brazilië: de wereldbeker, maar ook het jaar van de Biënnale van São Paulo.

Charles Esche wint prestigieuze prijs

Audrey Irmas Prize for Curatorial Excellence

De prijs memoreert verschillende aspecten van Esche’s carrière, niet in de laatste plaats zijn onvermoeibare toewijding aan het onderzoeken en herdenken wat kunst kan doen, kan zijn en het herdefiniëren van wat kunst kan zijn.

Lees het juryrapport hier.

Jubileum Vrienden Van Abbemuseum

Zij vieren hun twintigjarige bestaan met een mooi en feestelijk programma.

Het Van Abbemuseum is voor iedereen!

Special Guests: all inclusive

Met het ‘Special Guests’ programma, mogelijk gemaakt door BankGiro Loterij, wil het Van Abbemuseum kunst en cultuur de komende drie jaar bereikbaar maken voor een aantal bijzondere doelgroepen: mensen met een visuele en/of auditieve handicap en mensen die door een mobiele beperking niet naar het museum kunnen komen. Het Van Abbemuseum is namelijk voor iedereen!

Niet alleen aanvullende programma’s, speciale rondleidingen en aanpassingen leveren een bijdrage aan het museumbezoek van deze speciale bezoekers, zij geven ons de mogelijkheid nadrukkelijk vanuit alle zintuigen naar het museum en de collectie te kijken. Deze enorme verrijking van de kunstbeleving is niet alleen een meerwaarde voor deze doelgroepen met speciale behoeften, maar zal ook een bijzondere bijdrage leveren aan de museumbeleving van iedere bezoeker. Het ‘Special Guests’ programma wil zich dus niet richten op het isoleren van specifieke doelgroepen met een exclusief programma, maar juist zorgen voor een inclusieve programmering vanuit de gedachte van een inclusief museum. Special Guests: all inclusive.

Het Van Abbemuseum blijft in beweging

Bruisend de toekomst in

De blik vooruit – stevig verankerd in de lokale gemeenschap, ambities die verder dan de landsgrenzen strekken. Het Van Abbemuseum staat niet stil, in tegendeel: 2014 en de jaren erna beloven veelzijdig en afwisselend te worden. Op lokaal vlak door stevige samenwerkingen neer te zetten met partners als Design Academy Eindhoven en het Muziekgebouw. Door te blijven investeren in jong talent van De Appel en het Dutch Art Institute. Door museumbezoek mogelijk te maken voor mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is eens binnen te stappen, all inclusive met onze Special Guests. Internationale samenwerkingsprojcten blijven een belangrijk onderdeel van het beleid van het Van Abbemuseum; met het L’Internationale netwerk, een tentoonstelling met de collectie werken van het FRAC, Frankrijk. De toekomst belooft veel moois!