“RANDDEBIELEN! LANDVERRADERS! SINTERKLAAS IS VAN ONS! GENOEG IS GENOEG! VUILE KLOOTZAKKEN!”

De kunst is er niet om het leven te verfraaien, maar om met al zijn voelsprieten op de uitkijk te staan. Om te proeven waar het leven het meest intens is, waar de spanningen het sterkst. Te tasten naar de samenleving die groeiende is en haar vorm en gezicht te geven. De blik vooruit.

In 2008...

 

… viel iedereen over het Van Abbemuseum heen toen de Zwarte-Pietendiscussie aangezwengeld werd in de tentoonstelling Becoming Dutch. Diezelfde criticasters lopen vijf jaar later mee in de optocht tegen Zwarte Piet. Apple weigert een ‘zwarte Pieten-app’, de VN spoort de minister-president aan het Sinterklaasfeest aan te passen en de multicolor Pieten duikelen over de pagina’s van de reclamefolders. Het Van Abbemuseum signaleert en loopt voorop. Het museum en de maatschappelijke geëngageerde kunstenaars die in het museum aan het werk zijn fungeren als een graadmeter. Een vooruitstrevende mening waarvan pas in 2013 de treffendheid volledig duidelijk werd.

 

 

Kamervragen

In 2008 leidde de voorgenomen protestmars tegen Zwarte Piet tot kritische vragen in de Eindhovense gemeenteraad en zelfs de Tweede Kamer.

In 2013 liepen politici in eenzelfde tocht mee.

 

Een draai van 180 graden

De publieke opinie draait

Was kritiek op Zwarte Piet in 2008 nog uit den boze, in 2014 is de publieke opinie radicaal veranderd. Zelfs Paul de Leeuw neemt deel aan het debat.

De Wereld Draait Door, 24 maart 2014

Bodemprodedure tegen Zwarte Piet

22 mei 2014