"Waar spreken we af? Terras van het museum? Deal!"

Het museum is ook een gebouw. Dat rust en ruimte geeft om te genieten, te reflecteren en te ervaren. Maar ook om te ontspannen, lekker te eten, een mooi kado te vinden of als unieke ambiance voor een bijeenkomst of zelfs om je geluk te vinden. Het Van Abbemuseum nodigt uit tot bijzondere ontmoetingen en onvergetelijke belevenissen.

Dineren in het gezelschap van de groten der aarde

Als een ex-nieuwkomer vind ik dat alleen maar taal leren en integreren helpt niet; betrokkenheid bij kunst en cultuur is ook belangrijk.

medewerker beveiliging Van Abbemuseum, kunstenaar en immigrant

Shafiq Omar

“Als je als vreemdeling in een opvangcentrum terechtkomt, heb je doordat je bij het vluchtelingsysteem hoort,  nauwelijks contact met culturele instanties. Als vluchteling word je zwaar onder druk gezet om eerst de taal te leren en dan vervolgens te integreren. Integreren betekent niets anders dan jezelf aanpassen aan de Nederlandse samenleving door bijvoorbeeld de Koninklijke familie goed te kennen, over Nederlandse politiek te leren, en begrijpen wat moet je doen als je naar de gemeente, huisarts, tandarts en naar de winkel toegaat. Helaas kom je veel te weinig in aanraking met Nederlandse en Europese culturele activiteiten, vooral kunst en muziek. Voor mij als nieuwkomer in Nederland en als kunstenaar was het meteen te merken dat ik de behoefte had om musea en culturele instanties te bezoeken, maar daarvoor had ik geen geld.”

 

chef Karel 1 Museumcafé

William van der Heijden

“In een museum tref je toch wel een ander soort gasten. Je merkt het aan wat ze bestellen. Er zitten bijvoorbeeld opvallend veel vegetariërs tussen. Een museum is een dagzaak. Mensen willen gewoon een goede kop koffie, een lekkere lunch. Ik vind de combinatie met de speciale avonden, de feesten en partijen, ideaal. Je kunt je focussen op een goed menu, daar de tijd voor nemen. ’s Avonds kan je avant garde koken, eten vol verrassingen. Acht gangen, dertien gerechten op top niveau – experimenteren met nieuwe combinaties en gebruik maken van streekgebonden producten, daar kan ik me echt op verheugen.”