“Niet ieder geluid om ons heen heeft met muziek te maken”
(Abel Cahen, 2013)

Wat is de functie van een museum in de 21e eeuw? In tijden van globalisering is de toekomst ongewis, het heden complex. Het museum onderzoekt, verhaalt en ontrafelt. Kritisch, polemisch, provocerend – kunst leidt tot inzicht.

"Herrie"...

… zo noemt architect Abel Cahen de verbouwingsplannen van Charles Esche en Israëlisch architect Oren Sagiv. In 2013 staat de gehele nieuwbouw van het Van Abbemuseum in het teken van een volledig nieuwe benadering van de collectie. Onder de titel Er was eens… De collectie nu zijn meer dan 600 kunstwerken en archiefstukken, in een presentatie samengebracht.

collectiepresentatie

Er was eens… De collectie nu

Op 2 november opende de collectiepresentatie
Er was eens… De collectie nu.

De collectie

Hij hangt er zo lekker gemoedelijk te schommelen, de meest succesvolle auto ooit geproduceerd: de grasgroene Kever. De Naked Machine (Volkswagen Modern) van Surasi Kusolwong heeft geen wielen, motor of stuur meer en hangt bovendien op zijn kop aan het plafond. Een auto die niet kan rijden, hoe krijg je die dan op zijn plek?

Op ontdekkingstocht in het museum

Luisterroute

De aangename stem van Lucas de Man leidt je door het gebouw; hij wijst je op de architectuur van het gebouw en laat je kennis maken met de mensen die achter de schermen werken.  In dit korte fragment stap je samen met Lucas de lift in – en dat wordt, zoals je al snel merkt, een bijzondere rit naar de tweede verdieping…

 

Nieuwe aankopen

René Daniëls, Johan Lennarts, Hito Steyerl, Ilja en Emilia Kabakov…

Ook in 2013 werd de collectie uitgebreid met verschillende nieuwe aanwinsten. Bekijk de gehele lijst hier