"Rondlopend met de directie in een pand dat bijna uit haar voegen barstte van de energie, viel het besluit. En alweer zonder “ja maar” of allerlei voorwaarden; gewoon beginnen en zorgen dat er ook echt iets gebeurt."
(Piet Hein Eek, over de samenwerking met het museum)

Het museum van de 21ste eeuw is een culturele onderneming die vooral betekenisvolle verbindingen met anderen wil hebben. Via diverse projecten en connecties met andere sectoren dringt het museum door tot alle lagen van de bevolking en weet het verschillende doelgroepen – jong en oud, amateur en professional, lokaal en internationaal – te bereiken en met elkaar in contact te brengen.

Supertoll!

Lokale kunstenaar Tijs en Eindhovense rapper Fresku hebben de handen ineengeslagen voor het project Supertoll!. Tijs de tol, Fresku de teksten – samen een videoclip.

79.000 bezoekers voor de collectiepresentatie tijdens GLOW

Collectiepresentatie Van Abbemuseum - Paterskerk, Eindhoven
Design Academy Eindhoven te gast in het Van Abbemuseum

Self Unself

 

ontwerper

Interview met Katinka Versendaal

“Ik ben door Trudo in de wijk geplaatst met hun inplaatsingsproject. Dat is een project waarbij de nieuwe bewoners een positieve bijdrage leveren aan de wijk doormiddel van vrijwilligerswerk. Zo ben ik uiteindelijk bij De Huiskamer aan de Edisonstraat terecht gekomen. Sindsdien is er iedere woensdag een brei- en handwerkclub, genaamd ‘de Handwerkkamer’, met oudere dames uit de buurt.

 

Via De Tulp komen de dames bij mij terecht. Deze, met name, Turkse dames zijn door de jaren heen wat geïsoleerd geraakt en de Handwerkkamer helpt hun om hun isolement te doorbreken. Het is mooi om te zien hoe ze zich gaandeweg steeds meer op hun gemak gaan voelen in de Huiskamer; het is in die zin ook echt hun huiskamer. Theemaken, nee, dat kunnen die Nederlanders niet. Dus nemen ze zelf het heft in handen, Turkse thee en lekkere koekjes. En samen maken we er iets gezelligs van.

Van huis uit ben ik ontwerper. Het was in het begin wel even schakelen. Ik ben natuurlijk gewend om een plan te maken, een stijl vast te leggen, een productlijn te ontwikkelen – daar hebben de dames moeite mee. Op deze manier hebben zij nooit gewerkt, voor hen ligt er dan vooraf te veel vast en ze willen gaandeweg iets ontwikkelen. Aan enthousiasme ontbreekt het niet, aan de techniek ook niet. Maar patroonlezen, dat vinden de dames moeilijk. En ja, daarnaast hebben de dames ook een uitgesproken eigen smaak. Maar we leren veel van elkaar, er ontstaan interessante ontwikkelingen.

Trudo heeft een klein budget beschikbaar gesteld voor de aanschaf van wol. Verkopen we iets, dan kan van dat geld ook weer nieuw materiaal gekocht worden. Op dit moment hebben we veel mutsen en sjaals en werken we aan een collectie met babykleertjes.

Kom ook eens kijken, ik ben er iedere woensdagmiddag en de club is open voor iedereen.”

Bekijk ook eens de website van Katinka Versendaal.